marți, 1 decembrie 2009

Controlorii RATBucuresti

Unde sunt? Nu i-am mai vazut de mult timp si mi-e dor de ei. Sau au fost pusi pe liber din lipsa de bani?

Oricum, cu ei, fara ei, circul la fel de bine fara bilet. Ideea e ca imi faceam ziua mai buna cand demonstram sistemului lor prost de a "pedepsi" calatoria frauduloasa ca e un 0 barat. Nu, pe bune, e 0 barat! Si trebuie sa fi prost sa nu stii sa eviti o amenda de-a carnatilor astora cu burta. Sau mai bine zis, trebuie sa fi prost ca sa-ti iei o amenda de la carnatii astia cu burta. Chiar indemn pe toata lumea sa circule fara bilet/abonament pentru ca e singura solutie de a-i face sa imbunatateasca sistemul de control astfel incat statul sa aiba ceva de castigat de pe urma serviciului numit RATB.
Eu merg pe urmatoarea idee: daca sistemul e prost, demonstreaza-i ca e prost!

Si o puteti face in felul urmator:

1: La prezentarea legitimatiei de controlor, nu-l lasati sa se simta sef, sa vi-o fluture prin fata si s-o bage repede la loc. Gresit! Puneti mana pe ea, verificati daca e autentica, verificati sa nu aiba insigna aceea care ar trebui sa fie de metal, din carton, si retineti numele controlorului sau retineti codul de pe insigna. Daca descoperiti ca insigna e din carton, nu va feriti sa atrageti tuturor atentia ca e un cacat care se da drept cacat. Ce de cacat e asta, nu?

2: Plecand de la premiza ca ati raspuns deja cum ca nu aveti bilet sau abonament si ati justificat de ce nu aveti, urmatoarea solicitare va fi cel mai probabil: "Prezentati-mi un act de identitate va rog". La aceasta intrebare trebuie sa raspundeti, foarte simplu: "Nu detin un act de identitate asupra mea". Fara acest raspuns, schema nu mai merge. Odata prezentat actul, sah mat, esti prost.

3: Considerand ca ati raspuns cu: "Nu detin un act de identitate asupra mea", cel mai probabil controlorul va solicita sa faceti dovada ca nu aveti un act de identitate. Aici este toata smecheria, in primul rand el nu are voie sa puna mana pe tine, sa te controloeze, iar in al 2-lea rand tu ai dreptul sa refuzi sa faci dovada nedetinerii unui act de identitate. Asa ca solicitarea: "Faceti va rog dovada ca nu detineti nici un act de identitate..." va avea ca raspuns: "Refuz sa dovedesc ca nu detin vreun act de identitate". Si atat! Orice ar spune, nu are voie sa puna mana pe tine, daca intreaba: "De ce nu doriti sa faceti dovada?" raspunsul e "Pentru ca e dreptul meu sa refuz". Controlorul nu are voie in primul rand sa intrebe "De ce?", pentru ca e dreptul tau sa refuzi. Daca dai de vreun meltean care te strange de mana sau te bruscheaza in vreun fel, e dreptul tau sa strigi: "Ultraj!" si sa-i amintesti cacatului ca ii stii numele / codul de pe insigna. Dar slabe sanse sa se intample asa ceva, eu fac asta de foarte multi ani si nu mi s-a intamplat sa gasesc vreun prost de genul asta.

4: Pentru ca n-o sa gasesca o cale de a amenda or sa se intrebe cu totii (toata echipa), "Ba', ce facem cu asta?!". Solutia le-o oferiti chiar voi! Le spuneti in felul urmator: "Daca vreti sa ma identificati, avand in vedere ca nu detin vreun act de identitate, va sugerez sa ma duceti la o sectie de politie sau sa chemati un echipaj". Aici mai sunt niste dude. Ei nu au ce cauta in orice sectie de politie, nici nu au dreptul sa cheme vreun echipaj cand vrea pula lor. Ei au 3 sectii de identificare in tot Bucurestiul dupa cunostintele mele. Una e la Gara de Nord, alta e la Foisorul de Foc iar a 3-a nu am stiut niciodata unde e. Ideea e ca daca nu sunteti pe langa locatiile respective, va vor lasa in pace. Dar nu inainte de a incerca sa va sperie, si aici si partea numarul 5.

5. Majoritatea cred ca vorbesti de politie dar esti speriat de ea. E gresit sa gandesti asa! Politia nu te amendeaza, nu are pentru ce sa te amendeze, politia doar te identifica. Am vazut-o cu ochii mei cand si-a luat cineva amenda de la niste controlori in zona Gara de Nord. Respectiva persoana a fost condusa intr-o camera unde un burtos statea la un calculator cu un telefon fix pe masa, a ridicat receptorul, a sunat la sectia unde i-a spus respectiva persoana ca si-a facut buletinul, a spus nume, prenume, adresa, iar politistului i-au fost dictate telefonic CNP-ul, seria si numarul buletinului apoi respectiva persoana a fost amendata. Asta se intampla acum mai multi ani, cand aveam eu mai putini ani iar controlorii au considerat ca eu nu merit amenda. Oricum, cam asa te identifica orice politist daca afirmi ca nu detii vreun act de identitate. Chiar as putea sa spun ca nici macar politistii nu au dreptul sa te controleze, in teorie, fara mandat, decat daca esti suspect de ceva nasol... Oricum, odata ce or sa coboare cu tine sa mearga, cica, la sectie, fie ea una imaginara (drum pe care-l parcurg astfel doar in speranta ca la un moment dat te vei caca pe tine de frica si vei scoate buletinul / banii) sau fie ea una din sectiile destinate RATB-ului, tu devii civil! In momentul in care ai calcat in afara mijlocului de transport in comun, tu esti civil! Poti sa pleci. Pa! La revedere! Nu mai au dreptul sa te tina. Astfel, pe scurt, daca nu au reusit sa te amendeze in interiorul masinii, in afara masinii, daca ai mai mult de 2 neuroni, nu au nici o sansa.

Cam asta e toata schema. Totusi mai sunt de precizat niste chestii. Controlorii au voie sa te retina si sa te coboare din mijlocul de transport in comun. Cu toate astea nu au dreptul sa foloseasca forta! Astfel, daca te bruscheaza in incercarea de a te da jos / incercarea de a te tine inauntru, dreptul lor de a te amenda s-a dus pe doamna pula. Pentru ca in momentul in care te intalnesti cu presupusul politist ii spui ce s-a intamplat in primul rand, inainte sa-i spui unde ti-ai facut buletinul / cum te cheama. Iar ei stiu asta! Si nu vor mai indrazni sa-ti spuna ca te duc la nu stiu ce burtos.
A 2-a chestie care e de precizat, e defapt o atentionare... La intrebarea: "Aveti bani sa platiti o suprataxa?" raspunsul e intodeauna: "Nu!". Le va taia din elan foarte mult pentru ca pe ei asta-i intereseaza! Nu-i intereseaza sa amendeze, ii intereseaza sa faca o spaga mica. Nu o data mi s-a intamplat sa mi se ceara bani sa scap... Si nu o data am demonstrat ca am scapat oricum.



Eh, si pentru ca sunt baiat bun, le dau si solutia problemei...
Solutia e simpla, la fiecare echipaj de controlori sa se adauge in plus un gabor burtos. Astfel, vor avea cum sa identifice cetatenii care calatoresc fraudulos chiar in mijlocul de transport in comun... Burtosul poate sa fie si el sub acoperire, imbracat in civil ca sa nu le strice actuala schema. Daca s-ar implementa treaba asta RATB-ul ar iesi pe plus intr-un timp foarte scurt. Pana atunci, or sa suga pula demni de mila pe la toate posturile de stiri de fiecare data cand o sa mai verifice cineva daca au sau nu profit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu